KUNNIAPUHEENJOHTAJAN NIMEÄMINEN

Samassa yhteydessä, kun käsiteltiin johtokunnassa sääntömuutosta, käsiteltiin myös kysymystä, pitäisikö johtokunnan ehdottaa henkilöä kunniapuheenjohtajaksi. Sääntöjen 6 §:n mukaan siis kunniapuheenjohtajaksi voi yhdistyksen kokous johtokunnan ehdotuksesta hyväksyä sellaisen henkilön, joka pitkäaikaisesti ja ansiokkaasti on toiminut yhdistyksessä.

Voin lämpimästi todeta, että johtokunnan ei ollut vaikea sellaista henkilöä nimeätä. Yhdistyksen johtokunta ehdottaa, että yhdistyksen toiseksi kunniapuheenjohtajaksi valittaisiin valtiotieteiden maisteri Veikko Sorsa.

Veikko Sorsa on toiminut liki 30 vuotta yhdistyksen hallintotehtävissä: 9 vuotta yhdistyksen varapuheenjohtajana, 10 vuotta puheenjohtajana aina vuoteen 1988 ja tämänkin jälkeen vielä johtokunnan jäsenenä 9 vuotta. Pikakirjoituksen asiaa hän ajoi voimakkaasti myös eduskunnassa, jossa hän toimi 42 vuotta, viimeiset 10 vuotta päällikkönä.

Veikko Sorsa on ollut yhdistyksen opettajana ja kilpailutuomarina 38 vuotta, pidempään kuin kukaan hänen edeltäjänsä. Työn määrää kuvaa hyvin, että parhaimmillaan kilpailijoita oli toista tuhatta yli 20 paikkakunnalla. Vaikka nopeusharjoitusten vetäminen iltaisin, kilpailutekstien tekeminen ja niiden tarkistaminen ja muu yhdistystoiminta vaatikin eduskunta työn ohella, joka sekään tunnetusti ei ole kovin säännöllistä, paljon aikaa, talletti Veikko Sorsa jälkipolville koko elämäntyönsä julkaisemalla Pikakirjoituksen lyhennehakemiston. Tätä varten hän kävi koko Nykysuomen Sanakirjan läpi ja valitsi sieltä tärkeimmät sanat, kirjasi niiden lyhenteet tai kehitti uusia, jos niille ei sopivaa ollut. Näin hän teki kaiken kaikkiaan 15.000 sanan lyhennehakemiston. Tämä hakemisto kustannussyistä painettiin myöhemmin 7.000 sanaisena ja on nyt kaikkien pikakirjoituksen harrastajien suuresti käyttämä lähdeteos.

Kuten sanoin, yhdistyksen johtokunta ehdottaa yhdistyksen toiseksi kunniapuheenjohtajaksi valtiotieteiden maisteri Veikko Sorsaa.