SUOMEN PIKAKIRJOITTAJAYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS

- Niklas Varisto (Pikakirjoituslehti 2/1999)

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 27. päivänä huhtikuuta. Kokouspaikkana toimi kuten usein aikaisemmin Ylioppilaiden terveydenhuoltosäästiön kokoustilat Töölönkadulla Helsingissä.
Läsnä oli 18 henkeä.

Johtokunnassa oli odotettavissa muutoksia, sillä sekä yhdistyksen puheenjohtaja että taloudenhoitaja olivat johtokunnan kokouksessa pari viikkoa ennen vuosikokousta ilmoittaneet haluavansa luopua tehtävistään ja tehdä tilaa nuoremmille.

Kokouksen avasi yhdistyksen puheenjohtaja Jari Niittuinperä, joka toivotti kokousväen tervetulleeksi ja totesi, että vuosi on ollut yhdistykselle menestyksekäs. Tulihan Suomeen kesällä pikakirjoituksen maailmanmestaruus ja pikakirjoitukselle runsaasti julkisuutta.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin tuttuun tapaan Esko Latvamaa. Luettiin toimintakertomus sekä tilit, tilintarkastajien lausunnot ja talousarvio. Näistä voidaan mainita, että yhdistyksen tilikauden tulos oli normaalia suurempi eli neljättä tuhatta markkaa, johtuen mm. osakemyynnistä.

Yhdistykseen uusi puheenjohtaja

Johtokunnan jäsenmäärä päätettiin pitää ennallaan. Sen sijaan kokoonpanoon tulisi väistämättä muutoksia, sillä Jari Niittuinperä oli ilmoittanut haluavansa luopua puheenjohtajan tehtävästään. Syitä tähän oli monia. Niittuinperä on ollut yhdistyksen puheenjohtaja toistakymmentä vuotta ja halusi saada yhdistyksen johtoon lisää vaihtuvuutta. Toiseksi siviilityö vaatii paljon aikaa ja on myös muistettava, että Niittuinperä on samalla Pikakirjoituslehden päätoimittaja. Sekin vie oman aikansa.

Jari Niittuinperä on johtanut yhdistystä vakaalla kädellä. Esimerkkinä mainittakoon, että hänen aikanaan yhdistys on saanut erittäin laadukkaat kotisivut Internetillä. Hän on toimittanut Pikakirjoituslehteä yhdessä toimitusneuvoston kanssa ja osallistunut Interstenon kongresseihin sekä keskuskomitean ja juryn työhön. Hänen aikanaan myös nostettiin taas esille ajatus pikakirjoituksen saamisesta edes valinnanvaraiseksi joihinkin maamme kouluihin.

Niittuinperä jatkaa kaikissa muissa tehtävissään paitsi puheenjohtajana.

Yhdistyksen johtokunta esitti uudeksi puheenjohtajaksi Niklas Varistoa, joka on muutaman vuoden toiminut varapuheenjohtajana. Kokous hyväksyi esityksen. Varisto on myös Föreningen Gabelsbergerin puheenjohtaja. Yhdistyksen sihteeri vaihtui edellisessä vuosikokouksessa, joten johtokunta on nyt muuttunut huomattavasti parin viime vuoden aikana.

Sen sijaan taloudenhoitaja Pirkko Holopainen ei vielä saanut vapautusta tehtävästään edes yli 30 vuoden palveluksen jälkeen. Uutta taloudenhoitajaa kyllä etsittiin ja ehdokaskin oli, mutta hän joutui viime hetkellä kieltäytymään. Näin ollen Holopainen jatkaa vielä vuoden.

Muuten johtokunnassa ei tapahtunut muutoksia. Järjestelmälautakunnassa Erja Vasara tulee jäseneksi edesmenneen Leo Kailan tilalle. Opettajatutkintolautakunnassa Vasara korvaa tehtävästään luopuvan Anna-Liisa Vallan.

Pikakirjoituslehden tilausmaksu ja yhdistyksen jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan. Koskenalustan kiertopalkinto myönnettiin Niklas Varistolle hänen saavutuksestaan Lausannen pikakirjoituksen maailmanmestaruuskisoissa Lausannessa.

Kokousasioiden jälkeen nautittiin kahvit ja Jari Niittuinperä piti kaksi esitelmää. Ensinnäkin hän esitteli diakuvia Lausannen kongressista ja kilpailuista. Tämän jälkeen seurasi mielenkiintoinen esitelmä pöytäkirjan tekemisestä CD-ROM- levykkeelle ja Internet-ohjelmalle soveltuvaksi. Tämän Journalistiliiton kongressipöytäkirjan oli laatinut Niittuinperä itse ja se sisälsi sekä tekstiä että kuvaa. Pöytäkirja oli intuitiivisesti rakennettu ja esimerkiksi jokaisen kyseisen kongressin osallistujan kohdalla sai nappia painamalla osallistujan valokuvan ja henkilötiedot esille.

Näiden esitelmien jälkeen vuosituhannen viimeinen Suomen Pikakirjoittajayhdistyksen vuosikokous päätettiin.