PIKAKIRJOITTAJILLA EI VUOSI 2000 -ONGELMAA

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 4/1999)

Vuodenvaihteessa on kulunut noin kaksituhatta vuotta Kristuksen syntymästä. Kahdessatuhannessa vuodessa muutama vuosi ei merkitse juuri mitään. Mehän jo tiedämme, että tasan kaksituhatta vuotta sitten ei tapahtunut Raamatun kertomia tapahtumia, ehkä viitisen vuotta aikaisemmin, ehkä vieläkin aikaisemmin.

Joka tapauksessa vuodenvaihde on eräässä mielessä merkittävä. Joudumme vaihtamaan vuosilukujen ensimmäisen kirjaimen. Pikakirjoittajille tämä voi tuottaa ongelmia, sillä nopeassa kirjoittamisessa neljän numeron kirjoittaminen on hidasta; "2" on hitaampi kirjoittaa kuin "1".

Miten tämän voi lyhentää? Jos sekaannusvaaraa ei ole, voidaan käyttää joko vain viimeistä tai kahta viimeistä numeroa. Aina tämä ei ole riittävää, varsinkin näin vuosituhannen vaihteessa.

Toki meillä on lyhenne "'" osoittamaan "tuhatta", mutta silti meillä saattaa olla kolme merkkiä kirjoitettavana. Voitaisiin myös ajatella, että 1900-luvun lukuihin lisätään jokin erottava merkki eteen, esimerkiksi pikakirjoituksen tuhatmerkki kirjoitettuna yhteen kahden seuraavan luvun kanssa. Näin voidaan nopeuttaa kirjoittamista.

Oma ongelmansa on, että kaikesta tästä huolimatta 2000-luvun 1. vuosikymmenen vuosien hahmottaminen nopeassa puheessa on hankalaa, kun joutuu miettimään, montako nollaa ennen viimeistä lukua on. Ainakin minulle näin on ollut.
 

Pikakirjoittajat eivät voi vaikuttaa siihen, vaihtuuko vuosituhat vai ei. Niinpä on syytä valmistautua uuteen vuosituhanteen ja vuosituhannen vaihtumiseen.

Vuosituhannen vaihtumisesta on tehty iloinen tapahtuma. Olkoon se sitä, koska ei siihen muuta dramatiikkaa liity kuin että osa tietokoneista lakkaa toimimasta ja ensimmäisenä maailmaan putkahtanut lapsi saa lottopotin jo syntyessään.

Pikakirjoittajat voivat iloita, että heidän koneistonsa ei juuri yski vuosituhannen vaihtuessa, jos ei nyt vuosituhannen kirjoittamiseen liittyviä, yllä maalailtuja ongelmia oteta huomioon. Pikakirjoitus on ajatonta. Kielen muuttuessa myös pikakirjoitus muuttuu ja sopeutuu.

Pikakirjoituslehti toivottaa lukijoilleen mitä parhainta millenniumia.