RUOTSIN PIKAKIRJOITTAJALIITON INTERNET-SIVUT
 

- Niklas Varisto (Pikakirjoituslehti 4/1999)

Ruotsin pikakirjoittajaliiton eli Melinska Stenografförbundetin kotisivut ovat viimeisen vuoden aikana kehittyneet ja laajentuneet. Ne sijaitsevat osoitteessa www.stenografi.nu. Sivut sisältävät paljon linkkejä muille pikakirjoitus- tai kieliaiheisille kotisivuille, lyhyen pikakirjoituksen historiikin ja kuvauksen, tietoa tulevista kilpailuista, kursseista ja kokouksista jne. Se sisältää siis paljolti samaa kuin Pikakirjoittajayhdistyksenkin kotisivut, mikä ei ole niin ihmeellistä. Yhdistyksemme kotisivut olivat nimittäin valmiit kauan ennen ruotsalaisia ja siksi myös toimivat jossain määrin esikuvana.
Lisäksi ruotsalaisilla kotisivuilla julkaistaan suuri osa pikakirjoituslehti Stenografenin artikkeleista. Pikakirjoitettuja tekstejä ei ainakaan vielä julkaista Internetissä, ja näin ollen esimerkiksi Stenografen-lehden nopeusharjoituksia ja joitakin muita artikkeleita ei verkossa nähdä.
Suuren osan lehden materiaalista voi siis lukea myös henkilö, joka ei tilaa lehteä mutta joka pääsee käsiksi tietokoneeseen. Vanhatkin lehdet ovat luettavissa Internetistä, joten kiirettäkään ei ole.

Saattaa vaikuttaa epätaloudelliselta julkaista lehteä ilmaiseksi Internetissä, ja voisi kuvitella, että moni jättää lehden tilaamatta kun sen kerran voi lukea ilmaiseksi. Ruotsin pikakirjoittajaliiton jäsenyyteen kuuluu kuitenkin automaattisesti lehti Stenografen, joten lehti tuskin jää täysin ilman tilaajia. Lisäksi moni haluaa varmasti lukea pikakirjoitetun osan lehdestä. Lehden tilaaminen erikseen maksaa saman verran kuin jäsenyys, eli jos kerran lehden tilaa, niin miksei samalla liittyisi liiton jäseneksi. Jäsenyys maksaa vajaat pari sataa kruunua.
Täytyy myös muistaa, että suinkaan kaikki pikakirjoituksesta kiinnostuneet eivät käytä tietokonetta tai omista Internet-yhteyttä.
Kotisivuilla oli mielenkiintoinen maininta. Siinä todettiin, että kotisivuilla on normaalisti noin kymmenen kävijää päivässä, jotka lukevat yhteensä noin 75 sivua. Lokakuun lopussa tapahtui kuitenkin yllättävä lisäys. Muutaman päivän aikana kävijöitä oli 40 päivässä ja he lukivat yhteensä 300 sivua.
Äkillinen kiinnostus pikakirjoituskotisivuja kohtaan johtui todennäköisesti ilmoituksesta, joka julkaistiin tekniikkalehdessä Ny Teknik. Sen viesti kuului:
"Opi pikakirjoitusta! Melinska stenografförbundetilla on laajat kotisivut pikakirjoituksesta eli taidosta kirjoittaa puhenopeudella. Pikakirjoituksesta on olemassa oppikirjoja ja kurssimateriaalia. Tiesitkö, että pikakirjoituksessa voi myös kilpailla?" Ilmoituksessa mainittiin tietysti sivujen Internet-osoite.
Lehtiartikkeleiden, radio- ja televisiojuttujen ohella näyttävät Internet-kotisivut voivat olla portti pikakirjoitukseen ihmisille, jotka eivät tiedä aiheesta mitään mutta ovat kiinnostuneita. Jotain kautta tieto kotisivuista pitää kuitenkin saada esille, ja tällainen ilmoitus voisi olla yksi keino. Ehkä nyt on meidän vuoromme oppia naapureiltamme?