INTERSTENON 44. KONGRESSI ROOMASSA

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 3/2003)

Helteinen Rooma

Interstenon 44. kongressi pidettiin Roomassa Italiassa viime heinäkuussa. Ilma oli helteinen. Lämpötila oli päivisin 32 astetta. Voi kuvitella, miltä tuntui käyttää metroa. Kuitenkaan kuuma ilma ei estänyt osallistujia nauttimasta hyvin järjestetystä kongressista keskellä historiallista Roomaa.

Kongressien pito palautui normaaliin kahden vuoden rytmiin, kun kaksi edellistä kongressia oli ollut kolmen vuoden välein. Ainakin lähitulevaisuudessa kahden vuoden rytmi säilyy, mikä on hyvä, koska tekninen kehitys alalla menee niin nopeasti eteenpäin, että kongresseissa ei enää muuten pystyttäisi seuraamaan hyvin alan jatkuvaa kehitystä.

Kongressi pidettiin Sheraton hotellissa, lukuun ottamatta pikakirjoituskilpailuja, jotka olivat läheisellä koululla. Kongressin yhteydessä oli myös näyttely ja näytteilleasettajien kustantama Internet-kahvila, joka oli osallistujien käytettävissä. Näyttely oli mielenkiintoinen. Perinteisten pikakirjoituskoneiden lisäksi esiteltiin kokouspöytäkirjan laatimiseen ja muokkaamiseen suunniteltuja ohjelmistoja. Niissä on nykyisin mahdollista yhdistää tekstin ja kuvan lisäksi myös ääntä.

Kongressi oli ensimmäinen, johon saattoi ilmoittautua vain internetin kautta, mikä mahdollisti järjestäjille ja kansallisille valtuuskunnille ajan tasalla olevan tiedon. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan yli 500 eli siis enemmän kuin edellisessä kongressissa Hannoverissa.  Periaatteessa osallistujilla oli käytettävissään myös keskustelupalstoja, mutta tätä mahdollisuutta ei käytetty paljon.

Avajaiset

Avajaisten teemana oli "Interstenon renessanssi eli raportoinnissa pikakirjoituksesta multimediaan". Tämä näkyi käytännössä monella tavalla. Avajaiset videoitiin ja lähetettiin tosiaikaisesti internetiin. Puheet tekstitettiin joko pikakirjoittamalla koneella tai käyttäen puheentunnistuslaitteita. Englanninkieliset puheet jopa käännettiin italiaksi.

Avajaisissa saatiin tuulahdus myös pikakirjoituksen alkuajoilta, kun Tiro käytti ensimmäisiä pikakirjoitusmerkkejään yli 2000 vuotta sitten. Kongressin järjestelykomitean puheenjohtaja Gian Paolo Trivulzio oli avajaisissa pukeutunut senaattorin pukuun. Tätä täydensi esitys kirjoituksen ja pikakirjoituksen historiasta.

Nykyaikaan siirryttiin kahdessa erityisluennossa, jotka käsittelivät äänentunnistusta ja kirjoituksen taltioivaa kynää. Esityksiä tehostettiin esimerkein. Tosin äänentunnistus englanniksi ei onnistunut yhtä hyvin kuin italiaksi ilmeisesti siksi, että laitteen käyttäjä ei ollut äidinkieleltään englanninkielinen. Taltioiva kynä tallensi lomakkeelle tekstin ja lähetti sen langattomasti Sveitsiin, josta lomake palautettiin Internetin kautta kokouspaikalle.

Avajaisten jälkeen kongressin rahoittajat pääsivät tarjoamaan edustamiaan juomia tervetuliaistilaisuudessa.

Niklas Varisto menestyi jälleen monikielikilpailussa

Pikakirjoituskilpailuihin oli ilmoittautunut 135 kilpailijaa ja konekirjoituskilpailuihin 164. Tavoite oli, että kilpailut olisivat yksipäiväisiä. Tähän päästiinkin muiden kuin monikielikilpailun osalta. Kilpailut pidettiin keskiviikkona, pikakirjoituskilpailut aamulla ja konekirjoituskilpailut iltapäivällä.

Jälleen Suomen Niklas Varisto voitti monikielikilpailun maailmanmestaruuden sivuamalla entistä ennätystään eli 11 kieltä.

Ensimmäistä kertaa Intersteno piti kilpailut muuallakin kuin kongressipaikalla. Nimittäin kouluille oli järjestetty erityinen kirjoitusnopeuskilpailu Internetissä. Se pidettiin toukokuussa, ja sen valmistelivat tsekki ja italia.

Kilpailuista on tarkempi selostus lehden seuraavissa numeroissa.

Istunnot

Kongressin yhteydessä pidettiin kolme varsinaista istuntoa. Luentoja oli opetuksesta sekä parlamenttien ja tuomioistuinten pöytäkirjojen laatimisesta. Kaikissa istunnoissa oli erityisteemana oli modernin tietotekniikan hyväksikäyttö

Luentoja saattoi sekä kokouksen aikana että sen jälkeen seurata Internetistä. Niitä tullaan referoimaan myöhemmin Pikakirjoituslehdessä.

Parlamenttien pöytäkirjajaosto

Parlamenttien pöytäkirjajaoksen kokous pidettiin myös kongressin yhteydessä.

Kokoukseen oli Norjan pöytäkirjatoimiston päällikkö valmistellut esityksen pöytäkirjapalvelujen laadunvarmistuksesta. Tämä oli ilahduttavaa, sillä puhuin useita vuosi sitten aiheen tärkeydestä. Myös englannissa oli tämän jälkeen käsitelty aihetta. Kehotin osallistujia jatkossa miettimään myös laadun mittaamista. Yrityksiä tähän suuntaan oli tehty mm. Englannissa.

Saksalaiset pitivät mielenkiintoisen esitelmän siitä, miten he selvisivät parlamentin siirrosta uuteen pääkaupunkiin, Berliiniin. Tästä aiheutui mm. rekrytointiongelmia.

Parlamentin pöytäkirjajaosto samoin kuin keskuskomitea oli myös kutsuttu tutustumaan Italian senaattiin. Siellä nähtiin mm. kuuluisa fresko, jossa Cicero piti puheen Catilinaa vastaan. Tämä muistutti avajaisista, jossa Trivulzio esiintyi senaattorin asussa.

Interstenolle uudet säännöt


Interstenon sääntöjä on yritetty uusia jo pitkään. Italialaisten tavoite oli, että heidän kongressissaan säännöt viimein uudistettaisiin. He tekivätkin paljon alustavaa työtä ja toivat viime vuoden Madridin kokoukseen ehdotuksen uusiksi säännöiksi. Ehdotus ei saanut varauksetonta kannatusta, ja erityisesti Saksa oli ehdotusta vastaan. Uutta ehdotusta laatimaan valittiin Hollannin Cees van Beurden yhdessä pienen työryhmän kanssa, johon kuuluivat lisäksi edustajat Italiasta, Saksasta ja Suomesta. Myös pääsihteeri osallistui työhön.

Teimme vuoden aikana paljon töitä ja mielestämme saimme aikaan kompromissin Saksankin kanssa. Yllätykseksemme Saksa kongressin alla ryhtyi vastustamaan ehdotusta ja väitti, että muutos ei olisi Saksan lakien mukainen. Lainmukaisuus toki on tärkeää, sillä uusienkin sääntöjen mukaisesti järjestön kotipaikka on Saksassa. Tosiasiassa suurin huoli ja kiista oli siinä, että uudet säännöt mahdollistavat jäsenyyden myös muuten kuin paikallisen organisaation kautta. Saksassa on oma vahva Intersteno-organisaationsa, millä on myös rahallista merkitystä. Saksalaiset pelkäävät oman valtansa menetystä.

Säännöt menivät loppujen lopuksi yleiskokouksen äänestykseen. Siellä Saksan, Unkarin ja Ruotsin edustajat eli yhteensä 18 äänesti vastaan. Itävalta eli neljä edustajaa äänesti tyhjää. Kun kuitenkin 69 äänesti puolesta, oli ehdotus tullut hyväksytyksi.

Mitä sitten muutettiin? Yksittäisten jäsenten hyväksyminen kansallisten ryhmien rinnalla jäseniksi merkitsee, että myös rahoittajilla on mahdollisuus päästä järjestön päättäviin elimiin ja mukaan toimintaan. Lisäksi uudet säännöt avaavat portit tutkijoille, jolloin järjestöllä on suorempi kontakti siihen, mitä ollaan kehittämässä..

Tässä työssä avustaa myös uusi tieteellinen komitea. Sen tehtävänä on tutkia tieteellistä ja teknoloista kehitystä . Tämä työ on pohjana kulttuuri- ja tiedeohjelmille sekä kongressien luennoille.

Toki säännöt uusittiin kokonaisuudessaan. Aikaisemmin järjestölle ei esimerkiksi laadittu budjetteja. Nyt sellaiset tehdään sääntöjen mukaisesti vuosittain. Myös kansallisten järjestöjen tulee raportoida vuosittain Interstenolle, jotta se tietäisi, missä maailmanlaajuisesti mennään. Säännöt ovat aikaisempiin verrattuna yksityiskohtaisemmat ja antavat ratkaisuja moniin kysymyksiin, joihin aikaisemmin piti löytää tukea Saksan lainsäädännöstä ja käytännöistä.

Merkittävä uudistus on, että kahden vuoden päästä järjestölle valitaan presidentti, joka on järjestön presidentti eikä seuraavan kongressin isäntämaan edustaja. Italialaisilla on taka-ajatuksena, että Ramondellista tulisi järjestön presidentti. Italialaiset ovat viime vuosina olleet uudistamassa järjestöä eikä aina hyvään suuntaan. Toki he ovat luoneet suhteita alan tutkijoihin, lämmittäneet suhteita Unescoon ja toiseen kansainväliseen järjestöön, jolla on Interstenoa lähellä oleva toimialue.

Jäähyväiset Roomalle

Kongressin puitteissa oli tilaisuus tutustua moniin kolleegoihin. Mm. juryn ja keskuskomitean jäsenille järjestettiin illalliset.

Itse kongressi päättyi juhlallisten päättäjäisten jälkeen loppugaalaan, jonka teemana oli jäähyväiset Roomalle. Siellä osallistujat saattoivat nauttia hyvästä ateriasta ja vauhdikkaista musiikkiesityksistä.

Seuraava kongressi järjestetään kahden vuoden kuluttua heinäkuun viimeisenä viikkona Wienissä Itävallassa. Sitä ennen pidetään kuitenkin keskuskomitean kokous Suomessa ensi vuoden syyskuussa.