PIKAKIRJOITUSKOKEET KEVÄÄLLÄ 2004

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 3/2004)

Kevään pikakirjoituskokeet pidettiin huhtikuun 29 päivä Helsingissä toisen kilpailutuomarin Jari Niittuinperän työpaikalla. Toisena kilpailutuomarina toimi Esko Latvamaa. Kokeisiin osallistui viisi kirjoittajaa kolmessa sarjassa.

ERJA VASARA SIVUSI OMAA ENNÄTYSTÄÄN

Erja Vasara kirjoitti hienosti nousevan nopeuden kokeessa 250 tavua minuutissa. Tällä tuloksellaan hän sivuaa edellistä ennätystään, joka on vuodelta 1988. Virhepisteitä siirteessä oli yhteensä 26. Nousevan nopeuden teksti alkoi nopeudesta 200 tavua/min ja nousi kunkin minuutin jälkeen 25 tavulla/min.

Teksti käsitteli kansainvälistä taloutta ja sen vaikutuksia Suomen talouteen. Teksti on aikaisemmin ollut Pikakirjoituslehdessä harjoitustekstinä.

Erja on vuosia opettanut pikakirjoitusta ja myös muut kilpailijat ovat hänen kursseiltaan. Opetuksen ohessa hän päätti vähän myös harjoitella ja kirjoitti heti erinomaisesti. Erja on myös ollut yhdistyksen johtokunnassa vuodesta 1997. Hän ollut mukana myös kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 1981 hän kirjoitti Mannheimissa 230 tavua/min ja monikielikilpailussa 2 kieltä.

150 TAVUA/MIN KOEONEKIRJOITUKSEN MM-KILPAILUISSA UUSI ENNÄTYS

Sarjassa 150 tavua/minuutissa oli yksi osallistujat.

Teksti käsitteli vanhemmuutta ja on myös ollut aikaisemmin Pikakirjoituslehdessä. Teksti ei ehkä ole aiheeltaan tavanomainen, mutta aihealueesta on löydettävissä hyvin lyhenteitä.  Ehkä teksti vaikutti siihen, että tällä kertaa osallistuja ei saanut hyväksyttyä tulosta. Toisaalta teksti jälkikäteen sai myös hyvää palautetta.

PASI RYHÄSELLÄ VAIN 8 VIRHEPISTETTÄ

Sarjassa 100 tavua/minuutissa oli kolme osallistujaa, joista kaksi sai hyväksytyn tuloksen. Pasi Ryhänen kirjoitti vain 8 virhepistettä. Myös Lari Lintumäki kirjoitti kokeen hyväksytysti 20 virhepisteellä. Onnittelemme molempia hyvästä suorituksesta.

Teksti käsitteli Suomen yleistä taloudellista tilannettamme. Teksti ei ollut helppo, jos sitä arvioi lyhentämismahdollisuuksien pohjalta. Toisaalta 100 tavua/min koe testaa enemmän yleistä kirjoitustaitoa ja lyhentämistaidoilla ei vielä tällä tasolla ole niin suurta merkitystä. Yksi suoritus jouduttiinkin tällä kertaa hylkäämään.

JOUKOLLA PIKAKIRJOITUSKOKEISIIN

Ilahduttavaa on, että pikakirjoituskokeista on jälleen kysyntää. Keväällä 2004 tiedusteltiin jo useaan otteeseen, milloin kokeet järjestetään. Ja jo nyt on uusia kokeita kysytty. Tavoitteena onkin järjestää seuraavat kokeet heti keväällä. Ei kannata pelätä kokeissa epäonnistumista. Koetta voi pitää myös harjoituksena.

Tavoittena tulisi olla, että muutaman vuoden sisällä meillä olisi uusia kirjoittajia kansainvälisissä kilpailuissa, enkä näe, etteikö tähän olisi realistisia mahdollisuuksia. Onhan nykyjärjestelmässä kansainvälisten pikakirjoituskilpailujen alkunopeus laskenut. Käytännössä hyväksytyn tuloksen voi saada jo noin 200 tavua /min tuloksella.

Kannattaa miettiä myös osallistumista monikielikilpailuun. Vaikka huiput ovatkin kirjoittaneet jopa yli 10 eri kieltä, käytännössä tämän jälkeen kirjoitettujen kielten määrä on paljon pienempi. Esimerkiksi kilpailuissa hyvin menestynyt Boris Neubauer on tällä hetkellä Interstenon keskuskomitean tieteellisessä komiteassa, ja on oletettavaa, että hän ei enää kilpaile tai tulee lopettamaan kilpailun lähiaikoina.