INTERSTENON KANSAINVÄLISET KILPAILUT VUONNA 2004

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 2/2005)

Intersteno järjestää myös kansainvälisiä konekirjoituskilpailuja. Viime vuonna pidettiin kahden tasoisia kilpailuja:
- Roomassa Sheraton-hotellissa järjestetty maailmanmestaruuskilpailu
- Internetin kautta järjestetty konekirjoituksen kansainvälinen kilpailu kouluille

Pikakirjoituskoneiden kehittyessä konepikakirjoituksen ja konekirjotuksen rajat ovat häviämässä. Konepikakirjoituksessa saattaa olla tietokonenäppäimistö, jolloin sillä voidaan kirjoittaa mitä tekstiä vain. Lyhennysjärjestelmän avulla voidaan vähentää lyöntien määrää. Esimerkiksi voidaan kirjoittaa tavuja ja käyttää lyhenteitä yleisimmille sanoille. Pisteiden ja pilkkujen jälkeen voidaan automaattisesti kirjoittaa välilyönti. Mielestäni onkin virheellistä enää puhua lyönnistä, joka on konekirjoituskilpailujen peruskäsite, ja sääntöjä tältä osin pitäisikin muuttaa.


MAAILMANMESTARUUSKILPAILUT ROOMASSA

Kilpailut jaetaan nykyisin kolmeen sarjaan: seniorit, juniorit ja opiskelijat. Seniorit ovat vähintään 20-vuotiaita, opiskelijat alle 16-vuotiaita ja juniorit tältä väliltä.

Kilpailuun osallistui 165 kirjoittajaa kolmessa eri sarjassa.


KONEKIRJOITUKSEN MAAILMANMESTARUUSKILPAILUT

Roomassa järjestettyihin kilpailuihin otti osaa 164 kilpailijaa, joista 114 eli 69 % kirjoitti kilpailun hyväksytysti. Konekirjoituskilpailussa kirjoitetaan nykyään 30 minuutin nopeuskoe. Kilpailusuoritukset pisteytetään laskemalla puolen tunnin lyöntimäärä ja vähentämällä tästä 100 pistettä kustakin virheestä. Virheprosentti saa nykyään olla enintään 0.25.

Kilpailun voitti Tsekin Helena Matoušková tuloksella 27.853, virheprosentti oli 0,03 eli bruttotulos 28.653 lyöntiä. Toiseksi kirjoitti Espanjan Javier Húñez Hidalgo tuloksella 24.084 (virheprosentti 0,02).

Kolmanneksi parhaan tuloksen kirjoitti juniorisarjan voittaja Saksan Peter Dudziak. Hän saavutti tuloksen 21.445, virheprosentti oli 0,05 eli bruttotulos 22.045. Dudziakin tulos oli kaikista suorituksista virheettömin.

Yleisen sarjan kolmas oli Tsekin Petr Hais.

Sekä yleisen sarjan että juniorisarjan voittajat olivat parhaita sarjoissaan myös kaksi vuotta sitten Hannoverissa ja viisi vuotta sitten Lausannessa. Sen lisäksi Hannoverissa Hidalgo oli sarjansa toinen.

Juniorien toinen tuli Turkista ja kolmas Tsekeistä.

Opiskelijasarjan voitti Tsekin Petra Kinclova tuloksella 13.877. Hänen virheprosenttinsa oli 0,03 eli bruttotulos oli 14.550.


KOREHTUURIN KORJAUKSEN MAAILMANMESTARUUSKILPAILUT

Korehtuurin korjauksessa järjestettiin jälleen maailmanmestaruuskilpailu. Kilpailu on ollut erittäin suosittu, ja tänäkin vuonna siihen osallistui 106 kilpailijaa, joista 70 eli 66 % kirjoitti kilpailun hyväksytysti.

Tekstin pituus oli 12.000 merkkiä. Lisäksi korjausten määrää oli 220. Korjausten määrää oli korotettu 200 korjattavasta kohdasta, koska edellisellä kerralla Tsekin Monika Karulová korjasi kaikki virheet. Korjattavat 220 kohtaa oli merkitty korehtuurimerkein. Kukin korjattu virhe vastaa 100 pistettä, mutta kustakin korjaamattomasta tai väärin korjatusta virheestä rangaistaan 500 pistettä.

Kilpailun voitti Saksan Markus Schöffler, joka näidenkin kilpailusääntöjen mukaisesti korjasi kaikki virheet, joskin näistä neljä oli virheellisesti. Parhaasta tuloksesta vastasikin juniorikilpailun ja juniorien nopeuskilpailun voittaja Saksan Peter Dudziak. Hän korjasi 214 virhettä ja näissä oli vain kaksi virhettä. Näin hän sai 20.400 pistettä, kun Schöffler sain vain 20.000 pistettä. Myös juniorien toinen Vaclav Mikula sai 20.000 pistettä samanlaisella suorituksella kuin Markus Schöffler.

Toiseksi yleisessä sarjassa sijoittui Slovakian Monika Karulova ja kolmanneksi tuli Saksan Olaf Rörtgen.

Opiskelijasarjan paras oli Tsekin Lenka Klaputova pistemäärällä 10.600.


TEKSTINKÄSITTELYKILPAILU

Tekstinkäsittelykilpailulla ei ole maailmanmestaruusarvoa, mutta se on yhä edelleen kansainvälinen kilpailu. Kilpailuun osallistui 55 kilpailijaa, joista 28 eli 51 % kirjoitti kilpailun hyväksytysti.

Kilpailu edellyttää PC:n ominaisuuksien hyvää hallintaa, koska sillä tulee voida luoda muotoilla lomakkeita, rakentaa tietokantoja ja rakennettua tietokantaa hyväksikäyttäen lähettää joukkopostituksia.

Senorikilpailun voitti Saksan Peter Bruhn tuloksella 91 %, juniorikilpailun Tsekin Petr Sekanina tuloksella 82 % ja opiskelijatason kilpailun Itävallan Kevin Reitinger tuloksella 68 %.

Tekstinkäsittelyssä käytettiin vain Microsoftin Wordiä sen eri muodoissa, mikä on ongelma kilpailun uskottavuudelle. Nyt siitä on tullut Microsoftin mainos.


PIKAKIRJOITUKSEN JA KONEKIRJOITUKSEN YHTEISKILPAILU

Pikakirjoituksen ja konekirjoituksen osalta tehdään myös yhdistetty tuloslista. Pikakirjoitustulos muunnetaan erityisen taulukon mukaan pisteiksi. Molemmat kilpailut suoritti hyväksytysti 28 kilpailijaa.

Kilpailun voitti Espanjan Núñez Hidalgo tuloksella 49.884. Hän voitti konepikakirjoituskilpailun ja tuli toiseksi konekirjoituksessa. Toisena oli Tsekin Helena Matouskova, joka oli konepikakirjoituskilpailun 14. sijalla ja voitti konekirjoituskilpailun. Hänen tuloksensa oli 42.153.


INTERNETISSÄ JÄRJESTETTY KILPAILU

Ensimmäistä kertaa Interstenon historiassa järjestettiin jokin kilpailu muulloin kuin kongressien yhteydessä ja vieläpä samalla kertaa useassa maassa. Vuoden 2005 toukokuussa järjestettiin Internetissä konekirjoituskilpailu, joka kohdistettiin erityisesti kouluille. Sarjoja oli kaksi: enintään 16-vuotiaat ja yli 16 vuotiaat.

Kilpailuun osallistui loppujen lopuksi 11 maassa 88 koulussa yhteensä 326 kilpailijaa. Hyväksyttyjä oli yhteensä 172 eli 53 % kilpailijoista. Tuloslistalla oli suorituksia Tsekistä, Slovakiasta, Itävallasta, Italiasta ja Saksasta.

Kilpailua varten tsekkiläiset olivat tehneet Java-teknologialla toteutetun ohjelman, johon kirjoittajat kirjoittivat näkemänsä tekstin. Kirjoittajat kirjoittivat näkemänsä tekstin, ja ohjelma kirjasi tehdyt suoritukset. Jos maksimivirhemäärä oli ylitetty, suoritus keskeytyi. Kilpailijat kirjoittivat 10 minuutin tekstin, ja vähimmäisvaatimus testin läpäisemiseksi oli 200 merkkiä minuutissa, mikä vastaa nopeutta 6000 merkkiä puolessa tunnissa. Kokonaispistemäärä kilpailussa on bruttolyöntien määrä vähennettynä virhepisteillä. Kukin virheellinen merkki antaa 50 virhepistettä.

Tulokset välitettiin automaattisesti tulosten seurantaan.

Enintään 16-vuotiaiden sarjan voitti Tsekin Petra Kinclova tuloksella 5098 eli 509.8 lyöntiä/minuutti, koska hän ei tehnyt yhtään virhettä. Hän osallistui myös Rooman kilpailuihin opiskelijasarjassa ja voitti sen. Roomassa hän kuitenkin kirjoitti vain 485.90 lyöntiä/minuutti ja teki puolessa tunnissa 7 virhettä. Yleisestikin kaikki, jotka kirjoittivat sekä Internet-kilpailuissa että Roomassa, kirjoittivat Roomassa heikommin. Ilmeisesti maailmanmestaruuskilpailujen jännitys laski tuloksia.

Alle 16-vuotiaiden sarjan voitti Tsekin Pavel Hlavac tuloksella 5098 eli 598.6 lyöntiä/minuutti. Myöskään hän ei tehnyt yhtään virhettä. Rooman kilpailuissa hän sijoittui kuudenneksi. Roomassa hän kuitenkin kirjoitti vain 537.93 lyöntiä/minuutti ja teki puolessa tunnissa 7 virhettä. Tässä sarjassa oli useita, jotka paransivat Roomassa tuloksiaan.

Roomassa kilpailuihin osallistui paljon vähemmän kilpailijoita ja kilpailijajoukko oli eri. Mielestäni uusi kilpailumuoto onkin erinomainen, koska se mahdollistaa yhä useammalle kilpailun. Lisäksi ainakaan nuoremmat eivät jännitä kouluissa kilpailemista niin paljon kuin julkisessa kilpailutilanteessa ja tulokset ovat paremmat. Uskoisin tämän motivoivan nuoria.