KONEKIRJOITUKSEN MM-KILPAILUT HANNOVERISSA

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 3/2002)
 

Interstenon Lausannen kongressin yhteydessä järjestettiin konekirjoituksen maailmanmestaruuskilpailut. Kilpailut pidettiin Niedersachsen-hallissa.Kilpailuissa oli kaikkiaan 174 osallistujaa 18 maasta.
 

KONEKIRJOITUKSEN MM-KILPAILUISSA UUSI ENNÄTYS

Konekirjoituskilpailussa kirjoitetaan nykyään 30 minuutin nopeuskoe.  Bruttotulokseseta vähennetään tehdyt virhelyönnit. Virheprosentti saa nykyään olla enintään 0.25, kun se ennen sai olla 0.50 niillä, jotka kirjoittivat koneilla ilman korjausmahdollisuutta.

Kilpailun suoritti hyväksytysti 147 kilpailijaa, joista 61 oli junioria. Kilpailusuoritukset pisteytetään laskemalla puolen tunnin lyöntimäärä ja vähentämällä tästä 100 pistettä kustakin virheestä.

Kolme parasta yleisen sarjan kilpailijaa ja yksi juniori ylsi yli 20.000 pisteeseen. Sekä yleisen sarjan että juniorisarjan voittajat olivat parhaita sarjoissaan myös kolme vuotta sitten Hannoverissa.

Kilpailun voitti Tsekin Helena Matoušková tuloksella 24.224 (virheprosentti 0,016), eli bruttotulos oli 24.630 lyöntiä.Tämä on uusi hieno maailmanennätys.

Toiseksi parhaan tuloksen kirjoitti juniorisarjan voittaja Saksan Peter Dudziak. Hän saavutti tuloksen 21.567 (virheprosentti 0,005), eli bruttotulos oli 21.660. Viime aikoina kilpailuissa parhaat nuoret kilpailijat ovat kirjoittaneet virheettömästi. Dudziakin tulos oli kaikista suorituksista virheettömin.

Yleisen sarjan toiseksi paras, Espanjan Javier Huñez Hidalgo, kirjoitti nopeammin kuin Dudziak (bruttotulos 22.140), mutta virheprosennti 0.036 laski nettotuloksen pistelukuun 21.347.

Yleisen sarjan kolmas oli Tsekin Petr Jagos.
 

KOREHTUURIN KORJAUKSEN MAAILMANMESTARUUSKILPAILU

Korehtuurin korjauksessa järjestettiin jälleen maailmanmestaruuskilpailu.Kilpailu on ollut erittäin suosittu, ja tänäkin vuonna siihen osallistui 87 kilpailijaa, joista 35 oli junioria.

Tekstin pituus oli 10.000 merkkiä.  Korjattavat 200 kohtaa oli merkitty korehtuurimerkein. Kukin korjattu virhe vastaa 200 pistettä, tai päin vastoin ilmaistuna, kustakin korjaamattomasta tai väärin korjatusta virheestä rangaistaan 200 pistettä.

Ensin kirjoitettiin 10 minuutin nopeuskoe. Sen jälkeen saatiin korjattava teksti tiedostona. Saatuun pistemäärään vaikuttavat nopeuskoe, korjatut virheet ja epäonnistuneet korjaukset.

Kilpailun voitti Tsekin Monika Karulová, joka korjasi oikein kaikki virheet. Hänen kokonaispistemääränsä oli 28.513. Vaikka konekirjoituskilpailujen voittaja kirjoittikin 10  minuutin nopeuskokeen huomattavasti nopeammin, häneltä jäi korjaamatta 31 virhettä ja 6 oli korjattu virheellisesti ja hän tulikin toiseksi tuloksella 26.012.

Kolmanneksi parhaan tuloksen kirjoitti jälleen juniorien konekirjoituksen maailmanmestari Saksan Peter Dudziak. Häneltäkin jäi korjaamatta 5 virhettä ja 10 oli korjattu virheellisesti. Näin ollen lopputulos oli 25.284 pistettä.

Kolmanneksi yleisessä sarjassa sijoittui Slovakian Viera Kudilicková.
 

TEKSTINKÄSITTELYKILPAILU

Amsterdamissa käyttöön otettu tekstinkäsittelykilpailu järjestettiin myös Hannoverissa. Kilpailulla ei ole maailmanmestaruusarvoa. Hyväksytyn tuloksen sai 25 kilpailijaa.

Tekstinkäsittelyssä käytettiin vain Microsoftin Wordiä sen eri muodoissa, mikä on ongelma kilpailun uskottavuudelle. Nyt siitä on tullut Microsoftin mainos.

Joka tapauksessa kilpailun voitti Saksan Stefanie Wiele. Tulos oli 95 %. Toinen oli Itävallan Vera Monz tuloksella 90 %, joka oli viime kerrallakin toinen. Muut olivatkin 80 %:n alapuolella.
 
 

PIKAKIRJOITUKSEN JA KONEKIRJOITUKSEN YHDISTETTY KILPAILU

Pikakirjoituksen ja konekirjoituksen osalta tehdään myös yhdistetty tuloslista. Pikakirjoitustulos muunnetaan erityisen taulukon mukaan pisteiksi. Molemmat kilpailut suoritti hyväksytysti 25 kilpailijaa.

Kilpailun voitti konekirjoituskilpailun toinen ja konepikakirjoituskilpailujen voittaja Espanjan Javier Huñez Hidalgo  tuloksella 43.547 pistettä. Tulos on erinomainen ja kenties historian paras tulos. Kirjoittihan Hidalgo pikakirjoituskilpailunkin koko tekstin vain neljällä virhepisteellä. Vertailuna todettakoon, että edellisellä kerralla nyt kilpailun toinen Tsekin Helena Matoušková voitti Lausannessa tuloksella 32.602. Tällä kertaa hänkin paransi tulostaan ja sai 35.574, mikä sekin on hyvä tulos.

Myös kilpailujen kolmannen, yhdistetyn kilpailun veteraani Jutta Wichmanin, tulos oli parempi kuin edellisen kilpailun voittajatulos eli 33.158 pistettä.