INTERSTENON 42. KONGRESSI LAUSANNESSA
- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 3/1998)
- ks. myös kongressin ohjelma

Kongressin avajaiset

Interstenon 47. kongressi pidettiin Lausannessa Sveitsissä viime heinäkuussa. Varsinainen kokous pidettiin Beaulieaun palatsissa, joka tavallisesti toimii kongressi- ja kulttuurikeskuksena. Aivan palatsin vieressä oli koulu, jossa pidettiin mm. pikakirjoituskilpailut.

Lausanne sijaitsee Genevejärven rannalla. Viikon oleskelun jälkeen varmaan päällimmäisenä jäävät kaupungista mieleen jyrkät ylä- ja alamäet, sillä kaupunki sijaitsee rinteellä. Kapuaminen hotellista palatsiin vei vajaat puoli tuntia, eikä hotelli edes ollut aivan rannassa, jossa sielläkin tuli käveltyä. Rinteelle rakennettu kaupunki antoi toisaalta oivan tilaisuuden nauttia kauniista keskieurooppalaisesta vuoristomaisemasta.

Lausanne on kuuluisa siitä, että sieltä kansainvälinen olympiakomitea julistaa uudet olympiakaupungit. Peräänkuulutinkin avajaisissa kilpailijoilta rehtiä kilpailua olympiahengen mukaisesti.

Avajaiset pidettiin palatsissa. Ne alkoivat paraatipukuun sonnustautuneen torvisoittokunnan marssilla. Kongressin avasi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Gabrielle Fasnacht, joka korosti uusien teknologioiden kehittymisen haasteita järjestölle ja sen kilpailutoiminnalle. Myös järjestön sveitsiläinen presidentti William Bonnet esitti osanottajat tervetulleiksi. Puheiden lomassa osallistujat saattoivat nauttia kaunista kaksinsoittoa harpulla ja huilulla.

Avajaiset päättyivät kaupungin vastaanottoon viereisellä koululla.

Kongressin istunnot

Kongressin yhteydessä pidettiin kolme varsinaista istuntoa.

Ensimmäinen käsitteli erityisesti parlamenttipikakirjoitusta. Erityisesti isäntämaa Sveitsin esitys oli mielenkiintoinen. Parlamentti käytti tehokkaasti ja monipuolisesti modernia teknologiaa ja niille oli määritelty selkeä laite- ja sovellusarkkitehtuuri. Lisäksi esiteltiin italialaisten tutkimuksia käsipikakirjoitusmerkkien automaattisesta tunnistamisesta.

Toinen istunto käsitteli mm. äänentunnistusta ja Euron tulon vaikutuksia sihteerin työhön.

Kolmannessa istunnossa käsiteltiin mm. Internet-oikeutta ja vuoden 2000 vaikutuksia tietokonesovellusten näkökulmasta. Lisäksi esiteltiin vakuuttava näyte äänen tunnistamisesta tekstinkäsittelysovelluksessa.

Pidin itse edellä mainitun Internet-oikeutta käsittelevän luennon. Luennon aiheen sain varsin myöhään, ja itse asiassa luento valmistuikin vasta kongressin aikana. Luento sai paljon huomiota osakseen ja luennosta pyydettiinkin enemmän kopioita kuin pystyin paikan päällä toimittamaan.

Parlamenttien pöytäkirjajaosto

Parlamenttien pöytäkirjajaoksen kokous pidettiin myös kongressin yhteydessä. Jaos on toiminut sen jälkeen, kun jaoksen aktiivinen sihteeri Fausto Ramondelli joutui työkiireiden takia luopumaan tehtävästä, varsin laimeasti. Jaoksen puheenjohtaja, englantilainen Peter Walker toivoi enemmän yhteistyötä ja keskinäistä kommunikointia. Viime vuosina ei ole hänen mukaansa ollut riittävää sitoutumista toimintaan.

Kokouksen aikana selvisi, että halua yhteistyöhön toki on, mutta yhteistyön muotoja tulisi kehittää. Uusia jäseniäkin ilmoittautui, mm. Australia ja Kanada. Lisäksi Islanti ja Etelä-Korea ilmoittivat halukkuudestaan jaoksen jäseniksi.

Esitin toiminnan aktivoimista esimerkiksi avaamalla jaokselle Internet-sivun. Lisäksi esitin yhteistyön aloittamista kansainvälisen parlamenttien välisen unionin kanssa.

Ehdotin myös eettisten sääntöjen määrittelemistä pikakirjoittajille. Vaikka itse työ eri maissa jonkin verran vaihteleekin, eettisten sääntöjen mm. edustajien tekstien korjauksille tulisi olla yhteneväisiä.

Pöytäkirjajaoksen kokouksen yhteydessä esiteltiin myös hollantilaisten hanketta, jossa on palkattu sokea henkilö tavoitteena kouluttaa tästä kokouspikakirjoittaja. Henkilö kirjoittaa konepikakirjoitusta, tällä hetkellä kuitenkin vasta 80 tavua minuutissa. Monia asioita on jouduttu ratkaisemaan, mm. se, miten sokea henkilö tarkistaa oman tekstinsä, mutta tulokset ovat olleet toistaiseksi rohkaisevia.

Seuraava jaoksen kokous pidetään ensi vuonna Bostonissa Amerikan tuomioistuinkirjoittajien satavuotisjuhlakokouksen yhteydessä.

Kilpailut

Kongressin yhteydessä järjestettiin myös useita kilpailuja, osa näistä maailmanmestaruuskilpailuja.

Suomen Niklas Varisto pärjäsi pikakirjoituskilpailuissa erinomaisesti voittaen monikielikilpailun ja sijoittuen A-sarjan nopeuskilpailussa hienosti xx sijalle.

Kilpailuista on tarkempi selostus lehden seuraavissa numeroissa.

Interstenon keskuskomitea ja yleiskokous

Kongresseissa keskuskomitean tärkein tehtävä on huolehtia kongressin käytännön järjestelyistä sekä valmistella yleiskokoukselle esiteltävät asiat.

Alun perin oli tarkoitus, että keskuskomitea olisi keskustellut myös järjestön kehittämisestä Alankomaiden tekemän valmistelutyön pohjalta. Tätä raporttia luvattiin vielä keväällä. Koska keskustelu tapahtuu pitkälti tehtyjen ehdotusten pohjalta, Pikakirjoittajayhdistys teki kaksi ehdotusta järjestön päätöksentekomenettelyn yksinkertaistamiseksi. Toisen ehdotuksen mukaan keskuskomitea voisi työskennellä valiokunnissa ja toisen mukaan valiokuntien mietinnöt ovat käsittelyn pohjana, jos asia on siellä käsitelty. Lisäksi korostettaisiin keskuskomitean suvereenia oikeutta tehdä päätöksiä, jopa tehdä päätöksiä kokouksen aikana uusien asioiden ottamisesta kokouksen esityslistalle. Valitettavasti Alankomaiden raportista vastannut van Beurden sai keväällä silmätulehduksen eikä raportti valmistunut. Näin ollen myös Suomen valtuuskunta luopui ehdotuksistaan. Järjestön kehittämistä varten nimettiin uusi komitea, jonka jäseneksi valittiin myös Suomen Jari Niittuinperä.

Kokouksessa oli jälleen esillä Intersteno-lyhenteen muuttaminen Interinfoksi. Eräiden maiden kansalliset Intersteno-yhdistykset ovat muuttaneet nimensä Inerinfoksi. Ehdotusta vastusti seuraavan kongressin isäntämaa Saksa, joka halusi kongressin nimessä esiintyvän vielä viitteen pikakirjoituksesta. Näin ollen ehdotusta ei hyväksytty.

Järjestön seuraava kongressi pidetään vuonna 2001 Hannoverissa Saksassa. Kokousta ei voinut järjestää vielä vuonna 2000, koska samana vuonna Hannoverissa on maailmannäyttely ja sekä kokous- että hotellitilojen saaminen olisi ollut liki mahdotonta.

Järjestö päätti valita ansioituneen William Boneen järjestön kunniapresidentiksi. Lisäksi kunniajäseneksi kutsuttiin Suomen ehdotuksesta Hans Störel. Hän kilpaili vielä vuonna 1961, minkä jälkeen hän toimi vuosia juryssä ja seitsemän kertaa pikakirjoitusjuryn presidenttinä.

Kokouksessa mahdollisuus tavata kollegoita

Interstenon kongressi on hyvä tilaisuus tutustua pikakirjoituksen ammattilaisiin ja harrastajiin ympäri maailmaa. Tähän on mahdollisuus sekä kokousten lomassa että muissa vapaamuotoisissa tilaisuuksissa.

Hollantilaiset olivat aktiivisia järjestämällä pienelle ryhmälle ystäviä lämminhenkisen tilaisuuden Lausannen kukkuloille. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös norjalaisia.

Keskuskomitean perinteinen illallinen oli Mont Pellerinillä Park-hotellissa. Hotelli on Interstenon historiassa tärkeä paikka, sillä siellä on allekirjoitettu järjestön perustamiskirja. Juuri tuossa samassa huoneessa keskuskomitea illallisti ja kuunteli mm. paikallisten soittajien alppitorven soittoa. Minäkin yritin soittoa. Toki äänen sain, mutta järjestön presidentti Bonnet oli liki ammattilainen torven soitossa.

Päättäjäiset pidettiin palatsilla. Suomalaisten kannalta juhla oli iloinen. Voittihan Niklas Varisto monikielikilpailun.

Kongressi oli kokonaisuudessaan hyvin järjestetty. Pieniä ongelmia toki oli mm. kilpailujen järjestämisessä. Joka tapauksessa tällä tavalla jatkaen on odotettavissa mielenkiintoinen kokous kolmen vuoden päästä Hannoverissa.