KAKSI INTERSTENON VAIKUTTAJAA KUOLLUT

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 3/2001)
 

KARL GUTZLER

Interstenon pääsihteeri tohtori Karl Gutzler kuoli heinäkuun 8. päivänä Bonnissa. Hän oli kuollessaan 72-vuotias.

Karl Gutzler oppi pikakirjoituksen 12-vuotiaana. Vuonna 1951 hän siirtyi Saksan liittotasavallan parlamenttipikakirjoittajaksi Bonniin, jossa hän opiskeli kansantaloutta pikakirjoitustöiden ohella ja sai tohtorinarvon vuonna 1956. Saksan parlamentissa Gutzler palveli pikakirjoittajana kaikkiaan 41 vuotta, joista kaksi viimeistä pikakirjoittajien esimiehenä ennen eläkkeelle siirtymistä vuonna 1992.

Pikakirjoitus näytteli suurta osaa Karl Gutzlerin elämässä, ja hänen ura Interstenossa oli erittäin pitkä. Hän oli Saksan Intersteno-ryhmän johdossa jo Wiesbadenin kongressilla vuonna 1961. Belgradissa 1979 hän oli pikakirjoitusjuryn puheenjohtaja ja vastasi tuolloin myös Interstenon ensimmäisestä monikielikilpailusta.

Interstenon 34. kongressi järjestettiin Gutzlerin synnyinkaupungissa Mannheimissa vuonna 1981. Järjestelyt olivat pitkälti hänen käsialaansa, ja kongressilla hänet valittiin Interstenon pääsihteeriksi. Tuota tehtävää hän hoiti 20 vuoden ajan aina kuolemaansa asti.

Gutzlerin luottamustehtävät eivät rajoittuneet Interstenoon. Hän oli myös Saksan parlamentti- ja kokouspikakirjoittajien liiton johtotehtävissä yli 40 vuotta, joista 16 vuotta liiton puheenjohtajana.
Karl Gutzler kuoli aivan Interstenon vuoden 2001 kongressin kynnyksellä eikä näin ollen ehtinyt kokea järjestön 43. kongressia Hannoverissa saksalaisella maaperällä. Gutzlerin muistoa kunnioitettiin Hannoverissa mm. monilla puheilla.

Suomen Pikakirjoittajayhdistys on muistanut Karl Gutzlerin perhettä surunvalittelusähkeellä.
 

HANS STÖREL

Interstenon keskuskomitean pitkäaikainen jäsen Hans Störel kuoli 11. Elokuuta. Kuollessaan hän oli 71-vuotias.

Hans Störel oli järjestön presidenttinä vuosina 1987 - 1990 ja oli yhtenä keskeisenä henkilönä vaikuttamassa monikielikilpailujen sääntöihin. Itse hän toimi pikakirjoituskilpailujen juryn presidenttinä useassa kongressissa.

Suomalaiset muistavat Störelin Suomen ystävänä ja huumorintajuisena henkilönä, jota oli helppo lähestyä.