HESSEN OPEN

- Niklas Varisto (Pikakirjoituslehti 1/1999)

Lokakuun 23.-25. p:nä pidettiin Saksan Langenissa Hessenin avoimet pikakirjoituksen monikielikilpailut. Kilpailut järjestettiin nyt jo yhdeksättä kertaa. Viimeksi Pikakirjoituslehdessä on ollut artikkeli Hessenin kisoista numerossa 3/1996.

Hessenin avoimet eroavat Interstenon vastaavista kisoista muun muassa siten, että osanottajat eivät saa kirjoittaa omalla äidinkielellään. Lisäksi kilpailuissa on kolme eri nopeussarjaa. Hitain luokka alkaa 60 tavusta minuutissa ja nopein puolestaan päättyy 260 tavuun minuutissa.

Tämän vuoden kilpailuihin otti osaa 20 pikakirjoittajaa kolmesta eri maasta. Niissä kirjoitettiin yhteensä 16 kieltä, kun taas Lausannen MM-kisoissa kesällä kirjoitettiin 21 kieltä. Mainittakoon, että Hessenissä kirjoitettiin muutamia kieliä, joita ei Lausannessa kuultu, esim. vanhaa kreikkaa ja romaniaa.

Kilpailuissa kirjoitettiin myös suomenkieltä. Lukijoillekin tuttu tohtori Boris Neubauer yritti jälleen kerran kirjoittaa suomeksi, mutta valitettavasti hän jäi ilman tulosta. Hyväksytty suoritus eli 3 minuuttia olisi edellyttänyt 130 tavun loppunopeutta.

Kokonaiskilpailun voitti samainen tohtori Neubauer 9 kielellä. Hänen paras yksittäinen tuloksensa oli italia (200 tavua minuutissa) ja heikoin tanska (130 tavua minuutissa). Neubauer kirjoitti myös norjaa (160 tavua)  ja ruotsia (145 tavua).

Toiseksi tuli Lausannen kisoissa neljänneksi sijoittunut Sveitsin Rosmarie Koller 6 kielellä. Hänen parhaat tuloksensa olivat italia (200 tavua) ja englanti (190 tavua). Kolmannen sijan vei Reiner Kressmann 5 kielellä, joista parhaana englanti (240 tavua). Hänen heikoin suorituksensa oli puolestaan ranskankielen 90 tavua minuutissa, joten tulokset vaihtelevat huomattavasti enemmän kuin Interstenon kilpailuissa, joissa on vain yksi nopeusluokka.

Muista suorituksista mainittakoon Petra Dischingerin englanninkielen 260 tavua minuutissa. Sillä nopeudella voisi jo saada hyväksytyn tuloksen Interstenon A- kategoriassa.