INTERSTENON 43.  KONGRESSI HANNOVERISSA

- Jari Niittuinperä (Pikakirjoituslehti 3/2001)
 

KONGRESSIN ALKU OLI TÄYNNÄ HÄMMENNYSTÄ

Interstenon 43. kongressi pidettiin Hannoverissa Saksassa viime heinäkuussa.

Kokouksen alku oli dramaattinen. Järjestön pitkäaikainen pääsihteeri Karl Gutzler kuoli aivan kokouksen alla, ja järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Josef Stehling joutui uupumuksesta sairaalaan aivan kokouksen aattona. Tunnelma keskuskomiteassa oli vähintäänkin sekava, ja kiitos järjestön presidentin, Gregor Kellerille  kokous saatiin kaikesta huolimatta pidettyä erinomaisesti, vaikka kaksi keskeisesti järjestelyistä vastannutta henkilöä olikin poissa. Tuskin kongressin osallistujat tätä juuri huomasivat muusta kuin juhlapuheista, joissa esitettiin muistosanoja Gutzlerille ja tervehdystoivotuksia sairaalaan Stehlingille.

Hannoverin kongressikeskus antoi hyvät puitteet 470 osallistujalle. Keskus oli varattu kokousta ja konekirjoituskilpailuja varten, mutta pikakirjoituskilpailut pidettiin vähän kauempana eräällä koululla. Vaikka itse kokouspaikka oli aivan keskustan tuntumassa, runsaan kilometrin matka oli pääsääntöisesti omakotitaloasutusta ja viehättävä käveltävä. Helteinen Hannover antoi vierailijoilleen erittäin hyvän kuvan itsestään.
 

KONGRESSIN ISTUNNOT

Kongressin yhteydessä pidettiin kolme varsinaista istuntoa. Istunnoissa oli yhteensä 31 puhujaa 7 maasta. 3 puhetta liitetään rajoitetun ajan takia ainoastaan lopulliseen raporttiin

Ensimmäinen istunto käsitteli erityisesti kokouspöytäkirjojen laatimisen uusia tuulia. Uusia menetelmiä ja laitteita on jälleen kehitetty. Muun muassa nk. stenomaskia tullaan esittelemään myöhemmin lehdessä.

Toinen istunto oli varattu aiheelle "Globalisaatio ja multimedia". Globaaleilla yrityksillä on omat mielenkiintoiset ongelmansa, joita käsiteltiin päivän aikana. Lopuksi oli paneelikeskustelu, jossa kyselin näkemyksiä arvojen ja johtamismallien erilaisuuden vaikutuksesta toimistotyöhön. Toinen istuntopäivä päättyi häikäisevään esitykseen, jossa Saksan mestari jonglööraamisessa yhdisti taitavasti jonglööraamisen, musiikin ja tanssin.

Kolmantena päivänä käsiteltiin mm. automaattista käsipikakirjoituksen tulkitsemista. Kokouksen yhteydessä eräs saksalainen esittelikin tästä omaa sovellustaan. Tämä avasi silmät havaitsemaan, että jatkossa tämäkin voi olla todellisuutta.

Mielenkiintoisia luentoja tullaan referoimaan myöhemmin lehdessä.
 

PARLAMENTTIEN PÖYTÄKIRJAJAOSTO

Parlamenttien pöytäkirjajaoksen kokous pidettiin myös kongressin yhteydessä. Jaos perustettiin aikoinaan suurin odotuksin. Jaoksen edellisen puheenjohtajan, englantilaisen Peter Walkerin jäätyä eläkkeelle, jaosta on ryhtynyt vetämään Hollannin parlamentin pöytäkirjatoimiston päällikkö Rien Keuklaar.

Kokousta oli valmisteltu huonosti, ja sen anti oli enemmänkin ajatusten vaihtoa osallistujien välillä. Yleisesti voi todeta, että pikakirjoituksen merkitys eri parlamenteissa oli huomattavasti vähentynyt, ja teknologiaa käytettiin yhä enemmän.

Kokouksessa keskusteltiin erityisesti Internetin tuomista haasteista pöytäkirjapalveluille ja puhuttiin e-demokratiasta. Todettiin, että mikään poliittinen puolue ei voi väheksyä Internetin merkitystä, ja Internet on osa demokraattista prosessia.

Lähes kaikissa parlamenteissa oli Internet-hankkeita menossa. Keskustelu painottui siihen, miten nopeasti Internet-sivustot päivitettiin. Niinpä yritin käynnistää keskustelua, mitä haasteita Internet tuo pöytäkirjapalveluille. Totesin, että Internet-sivusto ollakseen kiinnostava kanava suurelle yleisölle pitäisi tehdä houkuttelevammaksi. Kehotin miettimään yhteistyötä esimerkiksi tiedotuksen kanssa ja miettimään lyhyiden referaattien tekemistä kiinnostavista aiheista.
 

KILPAILUT

Kongressin yhteydessä järjestettiin myös useita kilpailuja, osa näistä maailmanmestaruuskilpailuja. Konekijoituskilpailuihin osallistui 190 ja pikakirjoituskilpailuihin 180 henkilöä.

Suomen Niklas Varisto kirjoitti tänä vuonna vain nousevan nopeuden kilpailun ja sijoittui A-sarjan nopeuskilpailussa 21. sijalle.

Kilpailuista on tarkempi selostus lehden seuraavissa numeroissa.
 

INTERSTENON KESKUSKOMITEA JA YLEISKOKOUS

Kongresseissa keskuskomitean tärkein tehtävä on huolehtia kongressin käytännön järjestelyistä sekä valmistella yleiskokoukselle esiteltävät asiat.

Seuraavaa kongressia oli ehdotettu Itävaltaan, mutta Itävallassa epäiltiin, että kokousta ei täysimittaisesti voitaisi järjestää Wienissä jo kahden vuoden päästä. Sen sijaan he voisivat kyllä järjestää kilpailut. He ehdottivat, että luennot voitaisiin järjestää esimerkiksi Unkarissa. Myös Italia oli kiinnostunut kokouksen järjestämisestä, mutta he edellyttivät, että kokouskäytäntöä kehitettäisiin.

Loppujen lopuksi päätettiin, että italialaiset saavat järjestettäväkseen kokouksen kahden vuoden päästä ja Itävalta neljän vuoden päästä. Italiassa ei kuitenkaan järjestettäne laajoja kilpailuja, vaan esimerkiksi konekirjoituskilpailut järjestettäisiin kutsukilpailuna tosiaikaisesti siten, että kilpailusuorituksia voitaisiin samanaikaisesti seurata kilpailun omaisesti. Pikakirjoituskilpailuista ei ole kaavailuja.

Seuraava keskuskomitea järjestetään ensi vuonna Espanjassa.

Kutzler oli ehdottanut vielä keväällä, että uudeksi pääsihteeriksi valittaisiin belgialainen Devriendt. Tämä hyväksyttiinkin. Devriendt on opettanut sekä kone- että pikakirjoitusta mutta ei ole toiminut koskaan parlamenttipikakirjoittajana. Kuitenkin vuosien aikana hän on toiminut erittäin aktiivisesti ja rakentavasti keskuskomiteassa ja hänet hyväksyttiinkin yksimielisesti pääsihteeriksi.

Yhdistyksemme edustaja Jari Niittuinperä valittiin jälleen varapresidentiksi. Muut varapresidentit tulevat Ruotsista, Ranskasta, Sveitsistä ja Belgiasta. Jatkossa haasteena on miettiä järjestön uusimista. On muun muassa ehdotettu, että järjestöllä olisi erikseen varsinainen presidentti ja kongressipresidentti, jolloin saataisiin järjestölle jatkuvuutta.
 

HANNOVER KONGRESSIKAUPUNKINA

Hannover on tunnettu messukaupunkina, mutta myös kongressien järjestäjänä se on erinomainen. Sikäläiset olivat saaneet liikkeelle sekä pormestarin että poliittiset päättäjät, jotka olivat ainakin päättäjäisissä läsnä. Avajaisissa Hannoverin 100 hengen tyttökuoro ilahdutti kuulijoita.

Historiallisessa keskustassa oli mahdollisuus tavata kongressin osallistujia ja keskustella ajankohtaisista asioista. Myös aivan kongressikeskuksen vieressä ollut eläintarha oli mielenkiintoinen harvinaisine eläimineen. Muun muassa tapiirin saattoi nähdä tarhassa.

Myös Hannoverin ympäristössä on paljon katseltavaa. Keskuskomitean illallinen pidettiin seurasaarta vastaavassa ympäristössä, johon oli tuotu vanhoja rakennuksia. Eräs retkistä suuntautui Harz-vuoristoon, joka nousi aivan Hannoverin eteläpuolelta.

Kongressi oli kaikista hankaluuksista huolimatta kokonaisuudessaan hyvin järjestetty. Ilmeisesti lähinnä vain keskuskomitea sai harmaita hiuksia. Seuraava kongressi on Italiassa. Tarkempi paikka selvinnee vielä lähiaikoina. Joka tapauksessa mielenkiintoinen ja mahdollisesti toisenlainen kongressi on odotettavissa, joten kaikki Italiasta ja pikakirjoituksesta innostuneet ovat tervetulleita.