KONGRESSIKAUPUNKI HANNOVER

- Niklas Varisto (Pikakirjoituslehti 2/2001)

Interstenon 43. kongressi järjestetään 28.7. – 3.8 Saksan Hannoverissa. Edellisestä kongressista Lausannessa tulee silloin kuluneeksi reilut kolme vuotta, mihin vaikutti mm. Hannoverin maailmannäyttely vuonna 2000. Interstenon kongressi piti alun perin järjestää viime vuonna, mutta maaimannäyttelyn takia se olisi ollut ongelmallista.

Hannover on Niedersachsenin eli Ala-Saksin osavaltion pääkaupunki. Kooltaan se on suurin piirtein Helsingin luokkaa, sillä asukkaita on yli puoli miljoonaa. Se on kuitenkin huomattavasti meidän pääkaupunkiamme vanhempi. Ensimmäistä kertaa Hannover mainitaan vuonna 1163. Kaupunkioikeudet se sai vuonna 1241 ja se kuului kauppaliitto Hansaan vuodesta 1386.

Hannoverin kaupunki oli aikoinaan Hannoverin herttuakunnan pääkaupunki. Herttuakunnasta tuli vuoden 1815 Wienin kongressin jälkeen kuningaskunta, mutta vuonna 1866 Preussin sodan jälkeen se liitettiin Preussiin. Toisen maailmansodan jälkeen Hannoverista tehtiin Ala-Saksin pääkaupunki.

Kaupunki joutui ankaran pommituksen kohteeksi toisen maailmansodan aikana, varsinkin uudempi kaupunginosa Neustadt, joka on rakennettu 1600-luvulla. Monen muun saksalaisen kaupungin tapaan osa on kuitenkin jälleenrakennettu, muun muassa vanhassa kaupungissa eli Altstadtissa sijaitseva oopperatalo.
 

VEHREÄ KULTTUURIKAUPUNKI

Hannover on teollisuuskaupungin maineestaan huolimatta myös varsin vehreä kaupunki. Yli viidennes Hannoverin kokonaispinta-alasta on vettä, metsää tai virkistysaluetta.

Kaupungissa on yli 600:n hehtaarin kokoinen metsäalue, "Eilenriede", jossa voi tehdä pitkiä kävelylenkkejä, ja kongressikeskuksen lähettyvillä sijaitsee iso puisto, joka alun perin tehtiin vuoden 1951 puutarhanäyttelyä varten. Aivan keskustan lähellä on myös Hannoverin "sininen silmä", Maschseen järvi.

Hannoverissa sijaitsee myös maailman suurin lintupuisto Walsrode, jossa yli 800 lintulajia eri puolilta maailmaa on edustettuna. Yhteensä yli 5 000 linnulle on rakennettu elinympäristöt, jotka mahdollisimman tarkasti muistuttavat niiden luonnollista ympäristöä.

Hannover tarjoaa lisäksi myös runsaasti kulttuuria. Sprengelin museota pidetään jopa maailmanlaajuisesti yhtenä tärkeimpänä kuva- ja valokuvataidetta esittelevistä museoista. Mainittakoon myös Ala-Saksin osavaltion museo, jossa on esillä taidetta keskiajalta viime vuosisadan alkuun asti, sekä Kestner-museo, jossa voi tutustua muun muassa egyptiläiseen historiaan 6 000 vuoden takaa.

Teattereita Hannoverissa on noin 40 ja erilaisia taidegallerioita vielä enemmän.

Hannoveria voi pitää ansioituneena kongressikaupunkina, eikä ainoastaan viimevuotisen maailmannäyttelyn takia. Siellä järjestetään vuosittain teollisuusmessut sekä maailman suurimpiin tietotekniikkamessuihin kuuluva CeBit. Interstenon kongressi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Hannoverissa.
 

KONGRESSITAPAHTUMAT KESKITETTY

Interstenon kongressin tapahtumat keskittyvät pitkälti kongressikeskukseen. Ainoastaan pikakirjoituskilpailut, joissa tarvitaan mm. paljon eri huoneita eri kielten saneluja varten, pidetään Schillerschulenimisessä korkeakoulussa.

Järjestelykomitea on pyrkinyt alentamaan osallistumiskynnystä kongressiin esimerkiksi tarjoamalla edullisia majoitusvaihtoehtoja. Kongressiesitteen mukaan tarjolla on olympiakylän tapainen "kongressikylä" noin 300 osallistujalle. Majoituksen tähän voi varata ainoastaan järjestelykomitean kautta.

Koska kongressi järjestetään Saksassa, saksalaisia osallistunee normaalia enemmän. Se tulee varmasti näkymään kongressissa, sillä Saksassa pikakirjoituksen taso on tunnetusti kova.

Sen sijaan amerikkalaisilla pikakirjoittajilla on samaan aikaan omat kilpailut kotimaassaan eivätkä he todennäköisesti osallistu Interstenon kongressiin. Tämä huomattaneen pääosin konepikakirjoituskilpailuissa, joissa amerikkalaiset ovat olleet voitokkaita.

Kongressiin tulee ilmoittautua viimeistään 30.6.2001. Lisätietoja saa Jari Niittuinperältä numerosta 040 50 30 814.