PIKAKIRJOITUSOPPIKIRJA INTERNETISSÄ

- Niklas Varisto (Pikakirjoituslehti 1/2000)

Vieraiden kielten pikakirjoitusoppikirjoja  on useimmiten vaikea löytää Suomesta. Kysyntä on niin vähäistä että niitä harvemmin näkee kirjakaupoissa, eikä kirjastoissa tarjonta ole juuri sen kummallisempi.

Esimerkiksi amerikkalaisen Greggin järjestelmän oppikirjoja ei helpolla löydä Suomesta, vaikka Gregg on käsipikakirjoitusjärjestelmistä suurin Pohjois-Amerikassa ja sitä käytetään laajalti myös muissa maissa ja muilla kielillä.

Nykytekniikka tarjoaa kuitenkin erilaisen mahdollisuuden: Internet. Eräältä taiwanilaiselta kotisivulta löytyy kokonainen Greggin järjestelmän oppikirja harjoituksineen ja tehtävä- ratkaisuineen. Kirja on siis skannattu kuvamuotoon teksteineen ja esimerkkeineen ja nämä kuvat asetettu Internetiin. Voisi puhua elektronisesta oppikirjasta.

Tietokoneen omistavalle hyöty voi olla suurikin. Ei tarvitse tuhlata aikaa kirjan etsimiseen kaupoista, ja käyttö on ilmaista lukuun ottamatta puhelinmaksuja, joiden hinnat kuitenkin liikkuvat lähinnä muutamissa markoissa. Ilman tietokonetta tästä ei tietysti ole hyötyä, jollei voi käyttää jonkun muun tietokonetta ja tulostaa materiaalia paperille.

Oppikirjojen tekijöille tai kirjakaupoille tämä tietysti on vähemmän hyvä uutinen, koska joku saattaa jättää kirjan ostamatta, mikäli sama aineisto löytyy Internetistä. Ongelma on tuttu muilta aloilta, sillä Internet-lainsäädäntö on vielä kehitysvaiheessa.
 
Täytyy myös muistaa, että tekijänoikeuksia saatetaan rikkoa kopioimalla kirjoja tai muita teoksia Internetiin. Esim. musiikkikappalettakaan ei saa asettaa omalle kotisivulleen vailla lupaa.

Teoksilla on usein myös tietty suoja-aika, jonka jälkeen niistä ei enää tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja. Tässä tapauksessa on vaikea sanoa, onko kyseessä laillinen käyttö vai ei. Kannessa ei mainittu kirjan ilmestymisvuotta, mutta ulkoasusta päätellen kirja on ilmestynyt useita vuosikymmeniä sitten.

Greggin järjestelmästä kiinnostuneille sivut ovat ainakin tutustumisen arvoisia. Sivun osoite on

http://s867.thu.edu.tw/~adamb/gregg.htm