YHDISTYKSEN ANSIOMERKIN SAANEITA VUONNA 1999 - Esko Latvamaa

Niklas Varisto (Pikakirjoituslehti 3/1998)

Suomen Pikakirjoittajayhdistyksen ansiomerkin saajiin 125-vuotisjuhlakokouksessa kuului filosofian lisensiaatti ja eduskunnan pöytäkirjasihteeri Esko Latvamaa. Latvamaasta oli pitkä artikkeli Pikakirjoituslehden numerossa 2/1995 hänen 50-vuotispäivänsä johdosta, miksi tässä selostetaan hänen uraansa vain pääpiirteittäin.

Lehden lukijoille Esko Latvamaa on tuttu artikkeleistaan pikakirjoituksen teoriasta, esimerkiksi lyhenneopista ja järjestelmämme käyttämättömistä mahdollisuuksista, mutta myös pikakirjoituksen käytöstä vaikkapa kirjallisuudessa.

Viime aikoina hän on myös ansiokkaasti toimittanut vieraiden kielten harjoituksia, ja vieläpä vakituisten ruotsin ja englannin kielten lisäksi yhdellä vieraalla kielellä, joka vaihtuu lehden numerosta toiseen. Tähän mennessä on nähty saksaa, ranskaa, espanjaa ja portugalia. Latvamaa onkin harrastanut paljon vieraiden kielten pikakirjoitusta ja taitaa suomen kielen lisäksi ainakin 7 kieltä.

Yhdistyksen vuosikokouksissa on jo melkein perinne, että Esko Latvamaa toimii kokouksen puheenjohtajana. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta hän on johtanut kokouksia vuodesta 1980 lähtien, eli aina silloin kun hän on ollut läsnä.

Viime vuosina Esko Latvamaa on myös ollut yhdistyksen kokeissa kilpailutuomarina, toisen tuomarin ollessa Irma Huotinen. Yhdistyksen järjestelmälautakunnassa hän on viime vuosikokouksesta lähtien puheenjohtaja, ja hän oli mukana uudistamassa ruotsinkielen sovitetta. Lisäksi Latvamaa on opettajatutkintolautakunnan jäsen.

Eduskuntatyön ohella Latvamaa on Teknillisen ammattikorkeakoulun matematiikan yliopettaja.